Dumnezeu raspunde rasismului – Max Lucado

Vizionări

“Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26, NTR)

Tragedia din Charlottesville a zgândărit cea mai nevindecată rană – rasismul. A judeca o persoană pe baza culorii pielii este un păcat străvechi. Din acest motiv Dumnezeu ne-a dat această soluție începând din antichitate.

În primele cuvinte ale Scripturii Dumnezeu a afirmat: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră. Ei să domnească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste orice animal care se târăște pe pământ!” (Geneza 1:26, NTR)

Întrețesută în aceste cuvinte este cea mai minunată dintre promisiuni: Dumnezeu ne-a creat ca o reflecție a Imaginii Sale.

Nimeni nu este dumnezeu, și cine crede un asemenea lucru despre sine trăiește o deziluzie. Dar fiecare persoană poartă în sine câteva dintre atributele comunicabile ale lui Dumnezeu. Înțelepciunea. Iubirea. Harul. Bunătatea. Un dor după eternitate. Suntem alcătuiți în Imaginea Sa.

Păcatul a distorsionat această imagine, dar nu a distrus-o. Puritatea noastră morală a fost pătată. Inteligența ne este polată de idei prostești. Am căzut pradă mirajului promovării de sine în loc să urmărim promovarea lui Dumnezeu. Imaginea lui Dumnezeu din noi este uneori dificil de reperat. Dar să nu credeți cumva o secundă că Dumnezeu Și-ar fi revocat promisiunea sau Și-ar fi modificat planul. El creeazăîncă oameni în Imaginea Sa care să îi poarte asemănarea și să îi reflecte gloria.

Psihologia populară greșește când ne îndeamnă să privim în sine și să ne găsim acolo valoarea. Revistele se înșală când sugerează că suntem de calitate doar slabi, musculoși, posesori ai unui ten perfect și purtând parfum. Filmele ne induc în eroare când insinuează că valoarea noastră crește când rezistența fizică, inteligența sau valoarea noastră netă înregistrează creștere. Liderii religioși mint când ne îndeamnă să ne clasăm importanța după prezența în biserică, nivelul de auto-disciplină sau spiritualitate.

Biblia afirmă că suntem valoroși pur și simplu pentru că Dumnezeu ne-a creat după Chipul Său. Punct. El te prețuiește pentru că porți în tine asemănarea Sa. Și singrul mod în care vei ajunge la împlinire este să îți accepți activ rolul de purtător al imaginii Celui Prea Înalt. Aceasta era și perspectiva regelui David: „Însă eu, în dreptate, voi vedea fața Ta! Când mă voi trezi, mă voi sătura de înfățișarea Ta.” (Psalm 17:15, NTR)

Câtă tristețe s-ar evapora dacă fiecare persoană ar alege pur și simplu să creadă următorul adevăr: Am fost creeat(ă) pentru gloria lui Dumnezeu și sunt întocmit(ă) după Chipul și Asemănarea Sa.

Vei permite acestui adevăr să-și găsească sălaș în inima ta? Înainte ca părinții tăi să te conceapă tu ai fost conceput în mintea lui Dumnezeu. Ai fost iubit(ă) întâi în Ceruri înainte să te fi cunoscut cineva de pe Pământ. Nu ești un accident. Nu ești o mutație involuntară a geneticii sau a evoluției. Nu te definește nici un număr, indifferent dacă el indică ce greutate ai, câți internauți îți urmăresc postările, caii putere de sub capota mașinii tale sau prețul hainelor tale.

Ești creeat(ă) după Chipul lui Dumnezeu. Imprimă acest lucru în CV-ul tău. Ești un diamant, un trandafir și o nestemată, achiziționată cu sângele lui Isus Cristos. În ochii lui Dumnezeu ești atât de valoros încât s-a meritat ca El să moară pentru tine. Vei permite ca acesta să fie adevărul care te definește?

Vei permite ca acesta să fie adevărul care definește cum îi privești pe ceilalți? Fiecare persoană pe care o vezi a fost creeată de către Dumnezeu pentru a-I reflecta Imaginea și merită să fie tratată cu demnitate și respect. Cu alte cuvinte toți oamenii merită să fie priviți în același mod, drept ceea ce sunt: purtători ai Imaginii lui Dumnezeu.

Imaginează-ți impactul pe care această promisiune l-ar avea asupra societății care ar adopta-o. Ce curtoazie s-ar împământeni! Ce bunătate ar genera! Rasismul nu ar prospera când oamenii ar considera că aproapele lor poartă în sine Imaginea lui Dumnezeu. Vâlvătaia rivalităților n-ar mai avea combustibil când oamenii ar crede că adversarii lor sunt o idee de-a lui Dumnezeu. Ar mai abuza un bărbat o femeie? Nu și dacă ar fi convins că ea poartă sigiliul lui Dumnezeu. Ar mai neglija un angajator pe aceia care lucrează pentru el? Nu și atunci când angajatorul(ea) va fi convinsă că angajații poartă în ei o scânteie divină. Ar mai ostraciza societatea un băștinaș, un bolnav psihic, un condamnat la moarte sau un refugiat? Nu și dacă am crede, dacă am face-o cu adevărat, că fiecare ființă umană este o idee de-a lui Dumnezeu. Și El nu are idei proaste.

Cei care înțeleg pe deplin implicațiile acestui adevăr sunt părinții și bunicii. Îmi amintesc perioada când fiica mea Jenna era însărcinată cu primul nostru nepot. Se rotunjise frumos. Cu mult înainte ca Jenna să îi dea naștere lui Rosie deja o iubeam pe nepoata mea. Nu o întâlnisem încă, însă o iubeam. Ea nu făcuse nimic ca să-mi câștige dragostea. Dar eu o iubeam. Nu îmi adusese vreodată o cană cu cafea și nu mă strigase Bunicule! Nu-mi cântase vreun cântec, nu o privisem dansând. Nu facuse absolut nimic!

Cu toate acestea deja o iubeam.

Aș face orice pentru ea. Și asta nu este o hiperbolă.

De ce? Din ce motiv o iubeam astfel? Pentru că ea poartă în sine o parte din mine. O parte mică, fără îndoială, dar în mod cert asemănarea este reală.

De ce te iubește Dumnezeu cu o iubire fără sfârșit? Acest lucru nu are nimic de-a face cu tine. Are însă totul de-a face cu Persoana căreia îi aparții. Ești a(l) Lui.

Cum putem acorda respect aproapelui nostru? Care este soluția lui Dumnezeu la rasismul feroce care dă naștere violenței și vărsării de sânge? Programele guvernametale se prea poate să fie de ajutor. Dezbaterile s-ar putea să lumineze minți. Dar, în final, planul lui Dumnezeu este singura soluție: privește fiecare persoană de pe Pământ ca o idee de-a lui Dumnezeu.

Iar El nu are idei proaste.

© MaxLucado, August 2017

Referință biblică pentru articolul în limba română:
https://www.bible.com/ro/bible/126/GEN.1.ntr

Dumnezeu raspunde rasismului – Max Lucado

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>