Sărbătoarea întrupării Mântuitorului Isus Cristos rămâne unul dintre cele mai importante evenimente creştine. Chiar dacă cei mai mulţi creştini păstrează şi respectă sărbătoarea, mulţi nu-L cunosc pe Sărbătorit, pe Domnul din mijlocul sărbătorii.
Crăciunul nu ne pune în primul rând în faţa unei tradiţii, a unei sărbători din calendar, ci în faţa lui Dumnezeu, a Fiului Său care, prin întrupare, a venit în lumea noastră sub formă de copilaş. Una dintre cel mai des întâlnite întrebări, în legătură cu Crăciunul, este: De ce a venit Mântuitorul Isus Cristos la noi? Motivele sunt multe, pentru că întruparea este un miracol şi noi, oamenii, nu vom putea înţelege niciodată pe deplin dimensiunea măreţiei acestei lucrări a mântuirii lui Dumnezeu.
Iată câteva din motivele pentru care Cristos a venit în lumea noastră:
1. Să desăvârşească procesul revelaţiei divine. ,,După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile.” (Ev. 1:1:1-2)
Revelație – descoperire, dezvăluirea unui fapt sau a unui adevăr ascuns.Creştinismul este o religie revelată, spre deosebire de alte religii. Dumnezeu S-a descoperit pe Sine omenirii, trecand peste ,,zidul”de despărţire creat de pacat. Revelatia se împarte în două categorii: revelația generală și revelația specială.
Revelaţia generală s-a manifestat prin natură, prin conştiinţă, prin istorie şi prin experienţă pesonală.
– Natura ne oferă o descoperire parţială şi impersonală a lui Dumnezeu, având nevoie să fie completată de alte mijloace de cunoaştere. Totuşi, natura vorbeşte despre inteligenţa, puterea, creativitatea şi iubirea Creatorului (Romani 1:19-20; Psalmul 19:1-4).
– Conştiinţa este una dintre cele mai puternice dovezi ale existenţei lui Dumnezeu. Ea reprezintă vocea lui Dumnezeu în interiorul fiinţei omeneşti (Isaia 30:21).
– Istoria prezintă ridicarea şi prăbușirea imperiilor, fapt care dovedeşte că o mână nevăzută conduce firul evenimentelor.
– Experienţa personală, deşi indispensabilă cunoaşterii lui Dumnezeu, nu poate înlocui celelalte forme ale revelaţiei. Prin experienţă personală, omul simte, vede, conştientizează prezenţa divină în viaţa sa (1 Ioan 1:1-3).
Revelaţia specială este calea prin care Dumnezeu S-a făcut cunoscut pe Sine în mod personal şi deplin.
– Biblia este raportul scris al profeţilor din VT şi al apostolilor din NT, despre voia şi lucrările lui Dumnezeu (Rom. 15:4; 2 Tim. 3:16-17). Biblia este o carte cu o dublă natură, asemenea lui Isus Cristos: gândirea ei este divină, însă limbajul este omenesc, pentru ca noi să-l înţelegem.
– Isus Cristos este revelaţia supremă, completă, personală şi obiectivă a lui Dumnezeu. El ne descoperă cum este Dumnezeu, cum gândeşte, ce planuri are, cum Se raportează la omul păcătos, ce se petrece in inima Sa. ,,Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut” (Ioan 1:18).
2. Să mărturisească despre adevăr. „…Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.” (Ioan 18:37)
3. Să aducă lumina şi oamenii care cred să nu mai trăiască în întuneric. ,,Eu am venit ca să fiu o lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric” (Ioan 12:46).
4. Să sufere şi să moară pentru păcat. ,,Acum, sufletul Meu este tulburat. Şi ce voi zice: ‘Tată, izbăveşte-Mă din ceasul acesta!’? Dar tocmai pentru aceasta am venit până la ceasul acesta” (Ioan 12:27).
5. Să mântuiască, nu să judece. ,,Dacă aude cineva cuvintele Mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec, căci Eu n-am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea” (Ioan 12:47).
6. Să aducă viaţa. ,,Hoţul nu vine decât să fure, să junghie şi să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).
7. Să realizeze mântuirea exact în locul şi în contextul în care a fost realizat păcatul. ,,Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat” (Evrei 4:15).
Cristos a venit la noi ca să ne aducă iertarea şi dreptul la viaţă veşnică, lucruri de care fiecare muritor are o disperată nevoie. Crăciunul ca sărbătoare poate fi opţional, Cristos ca Mântuitor este absolut necesar.